Airbadminton Spelregels

De regels voor AirBadminton

Als je weet hoe je badminton moet spelen dan weet je veel van wat je moet weten voor het spelen van AirBadminton.

Bij Airbadminton zijn er drie wedstrijdvormen:

  • Enkelspel (1 vs 1)
  • Dubbelspel (2 vs 2)
  • Triples (3 vs 3)

Singles en doubles zijn standaard wedstrijdvormen vanuit het traditionele badminton. Triples is een nieuwe vorm, daar komen we later op terug. Het doel van Airbadminton is om je tegenstanders te verslaan in de beste van vijf wedstrijden. Eén wedstrijd is negen punten. Je wisselt van kant na elk spel, tenzij het de vijfde wedstrijd is dan wissel je nadat de eerste speler vijf punten heeft gemaakt.
Net als bij traditioneel badminton volgen we het rally scoresysteem wat betekent dat je kunt scoren wanneer je serveert en wanneer de tegenstander serveert. Je volgt de normale service regels van badminton, als je een punt maakt krijg je de servicebeurt. Als in een spel de stand 8-8 is wordt het spel verlengt totdat er 2 punten verschil is. Bij de stand 11-11 is diegene die het 12e punt maakt de winnaar.

Er zijn echter nog een aantal andere verschillen:

  • Er is geen middellijn meer. Er is dus geen links en rechts in het veld.
  • Er is een dode zone. Er is een 2-meter zone gemarkeerd aan de voorzijde bij het net in elk velddeel. Als de AirShuttle daarin op de grond komt wordt dit beschouwd als een fout.
  • De servicelijn. Er is een markering aan de zijlijn om aan te geven waar achter de service moet worden geslagen.

Hieronder de indeling van een Airbadmintonveld.

Enkelspel, Dubbelspel en Triples

De basis enkel- en dubbelspelregels zijn bij Airbadminton niet anders dan bij traditioneel badminton.

Echter het Triplesspel is een nieuwe vorm waar drie spelers aan elke kant spelen. Bij deze nieuwe vorm is er een nieuwe regel nl; Dezelfde speler kan de AirShuttle niet twee keer achter elkaar slaan. Een grote verandering die de dynamiek van het spel sterk vergroot…

Veel plezier met het spelen van Airbadminton.